Lucerne har god effekt i hestens mave

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

Lucerne virker syredæmpende i hestens mave

Lucernen har i perioder været udskældt som hestefoder, men flere forsøg viser at den tvært i mod er gavnlig for hesten – særligt i forhold til mavens sundhed.

Emnet var et af indlæggene på EWEN 2024 i Oslo, hvor et hold franske forskere havde undersøgt effekten af at erstatte stivelsesholdigt krybbefoder (byg) med fibre: hvedeklid og lucerne.

Tre forskellige foderplaner

10 voksne heste blev fodret med tre forskellige foderplaner, hver plan i 3 uger ad gangen. Man undersøgte så bakteriesammensætningen, produktionen af kortkædede fedtsyrer og mælkesyre, pH og syrebufferkapaciteten. De tre foderplaner var:

  1. Hø og byg
  2. Hø og ½ byg + ½ hvedeklid
  3. Hø og ½ byg + ½ lucerne

Bakteriesammensætning og mavesyre

Fodring med lucerne ændrer sammenssætningen af bakterier i mavens blindsæk, som også kaldes det kirtelløse afsnit. Således var der færre klostridier (bla. Sarcina Maxima, som er en potentiel markør for mavesår) og flere mælkesyrebakterier, når hestene fik lucerne, end på de to andre foderplaner.

Der var ikke særlig forskel på pH-værdien, men når man testede syrebufferkapaciteten, skulle der mere saltsyre til at sænke pH-værdien i lucerneprøverne end i bygfoderplanen. Det vil sige, at lucerne i maven beskytter mod fald i pH-værdi og dermed mod mavesår.

At give sportshesten energi nok

Udfordringen med hårdt arbejdende heste, og heste, som er svære at holde huld på, er jo ofte, at byg er et godt og billigt fodermiddel til at øge energiindholdet i hestens foder, og dilemmaet er, at for meget stivelse fra byggen er med til at øge risikoen for mavesår.

Så derfor er man jo interesseret i, hvordan man kan sikre højt energiinidhold uden at skade hesten. At give kraftfoderet med halvt byg og halvt lucerne er et kompromis, men lucernen bidrager også med andet en fordøjelige fibre. Den har også et højt indhold af protein med høj udnyttelsesgrad, samt et højt kalciumindhold, der afbalancerer mineralsammensætningen i byg.

Fibre giver en bedre slimhinde

Det franske forsøg er ikke publiceret endnu, men andre undersøgelser viser samme tendens, f.eks. kan du her finde et italiens forsøg, hvor man også kan se forskellen i maven (og tarmens) slimhinde, når heste får enten stivelsesholdigt eller fiberholdigt kraftfoder.

Colombino, Elena & Raspa, Federica & Perotti, Maria & Bergero, Domenico & Vervuert, Ingrid & Valle, Emanuela & Capucchio, Maria. (2022). Gut health of horses: effects of high fibre vs high starch diet on histological and morphometrical parameters. BMC Veterinary Research. 18. 10.1186/s12917-022-03433-y.

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Cookie- og Privatlivspolitik