Hestens Foderstand: En Guide til Optimal Sundhed

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

Hestens foderstand er afgørende for dens generelle sundhed og trivsel. Inspireret af Don Hennekes arbejde i 1983, vil denne artikel guide dig gennem vigtigheden af at opretholde det rette huld hos din hest. Vi vil udforske konsekvenserne af både undervægt og overvægt, samt hvordan du praktisk kan tilpasse foder og motion for at sikre din hests optimale helbred.

Hestens Naturlige Behov

Hestens instinkter, fordøjelse og stofskifte stammer fra dens vilde forfædre, der udvælger næringsrigt græs for at klare lange vintre. I vores milde klima og velstående samfund er det dog let for heste at tage på uden at miste vægt igen. Overvægt kan føre til alvorlige helbredsproblemer som insulinresistens og autoimmune sygdomme.

Vigtigheden af Balance

Hestens celler har brug for periodisk vægttab for at optimere sukkerudnyttelsen. For at opnå og opretholde en god foderstand året rundt, skal vi balancere både foderstyrken og motionen. Hænderne spiller en central rolle, da manuel huldvurdering hjælper med at skelne mellem muskler og fedt. 

Mærk Din Hest

En vurdering af hestens form kræver opmærksomhed på musklernes fasthed og fedtets fordeling. Overvægtige heste, især dem med insulinresistens, skal holdes lidt slankere. Regelmæssig huldvurdering og brug af et vægtmålebånd kan være nyttige redskaber i denne proces.

Den Tynde Hest

Tynde heste kræver specifik opmærksomhed på fordøjelige fibre og fedtindtag. Huldvurdering på skulderkammen, ribben, hoftehjørner og ved haleroden er nøglen. Strategier involverer fodring med hø, græs og roepiller samt oliefrø, samtidig med at motion og appetit stimuleres.

 Den Runde Hest

Overvægtige heste er i positiv energibalance, hvilket øger risikoen for insulinresistens og forfangenhed. Konstant overvågning af foderstanden og justering af energiindtaget er afgørende. Sikr en passende tyggetid med lavere energiindhold og overvej alternative fodertyper for at opretholde hestens helbred.

 

Foder- og Motionsknappen

Året rundt skal du justere små portioner af både foder og motion for at opretholde hestens ideelle foderstand. Moderat motion, herunder mindst en times daglig aktivitet, spiller en nøglerolle i at øge insulinfølsomheden og forbrænde fedt.

Brug hjælp fra fagfolk

At holde hestens foderstand i optimal balance kræver opmærksomhed og engagement. Ved at forstå din hests behov og bruge de rette værktøjer som huldvurdering og korrekt fodring kan du sikre dens sundhed og trivsel. Sammen med din dyrlæge og foderkonsulent kan du skabe en plan, der opfylder din hests individuelle krav for en sund livsstil.

Referencer

– Henneke, DR; Potter, GD; Kreider, JL; Yeates, BF (October 1983). “Relationship between condition score, physical measurements and body fat percentage in mares”. Equine Veterinary Journal. 15 (4): 371–2. doi:10.1111/j.2042-3306.1983.tb01826.x. PMID 6641685.

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Cookie- og Privatlivspolitik