Genopbyg hestens insulinfølsomhed

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

Efter sommergræsning har mange heste måske taget lidt (for meget) på, og her er det nu, du skal sætte ind, så hesten stille og roligt kan tabe sig hen over vinteren. Og netop vægttab er, sammen med motion, en af de knapper, du kan skrue på, for at genopbygge hestens insulinfølsomhed og dermed dens sundhed. Læs mere om det i denne artikel. Bemærk, at artiklen handler om at forebygge problemer som følge af insulinresistens. Hvis hesten har været forfangen, har EMS eller PPID, er det andre forhold, der gælder, og her skal du have både dyrlæge og konsulent med på råd til den enkelte hest.

Den normale biologi

Insulin er et hormon som hjælper hestens krop med at lægge overskydende glukose på lager i lever, muskler og fedtvæv. Hvis cellerne har behov for glukose til f.eks. træning, suger de selv glukose ud af blodet, men hvis cellernes behov er dækket, skal glukosen lægges på lager. For meget glukose i blodet kan nemlig resultere i forskellige inflammatoriske tilstande, som f.eks. allergier. Derfor har hesten – ganske som vi mennesker og andre dyr – hormonet insulin til hjælp. Insulin dannes i bugspytkirtlen, og du har nok hørt om at folk med diabetes har for lav eller slet ingen insulinproduktion.

Når glukosekoncentrationen i blodet stiger over et vist niveau, begynder bugspytkirtlen at producere insulin, som så at sige låser cellernes glukoseporte op, og pakker glukosen på lager i muskler og lever som glykogen. Derfra kan det så pakkes ud igen, når cellerne igen får brug for glukose.

I fedtvævet omdannes glukosen til fedtsyrer og fedt, som fylder cellerne i fedtvævet. Når fedtcellerne når en vis fyldningsgrad, udskiller de et hormon, Lecitin. Når der er Lecitin i blodet føler hesten sig mæt og begynder først at æde igen, når niveauet falder. Jo mere fedt i fedtvævet, jo mere Lecitin er der i blodet.

Overvægtige heste har stressede celler

Hvis hesten æder foder med store mængder sukker over en længere periode vil den dels tage på og blive overvægtig, dels vil den gå rundt med et konstant højt glukoseniveau i blodet.

Dette sætter gang i produktionen af insulin, og med store mængder insulin i blodet, og på et tidspunkt stopper cellerne med at acceptere virkningen af insulinet. Der er simpelthen proppede med glukose, glykogen eller fedt. Dette kaldes insulin resistens.

I fedtvævet går det helt galt. Når fedtcellerne bliver overfyldte med fedt, bliver de for store til at kunne optage ilt fra blodet, og danner inflammationstilstande i fedtvævet på grund af iltmanglen. Der dannes fedtdepoter i lever, muskler, bugspytkitel og andre organer, og det hæmmer så insulinstofskiftet i hele kroppen. Det betyder forhøjede insulinniveauer, og i blodbanerne skader det blodkarrene og dermed blodcirkulationen og vævene omkring. Herunder hovens læderhudslameller, og så bliver hesten forfangen.

Du har to knapper at trykke på

Der er groft sagt to ting, som øger hestens insulinfølsomhed.

  • Som du kan udlede af ovenstående, så handler det om at slanke hesten.
  • Og motion styrker forbrænding af glukose til energi, så cellerne selv suger glukosen fra blodet.

Tryk på knapperne og bliv klogere.

Motion

Som sagt, så suger hestes muskelceller glukose ud af blodet, når de skal arbejde. Undersøgelser har vist, at en times motion hver dag (7 dage om ugen) gør hesten mere insulinfølsom og mere robust overfor ændringer i foder og management. Heste som er insulinresistente, balancerer hele tiden på en knivsæg, og tilsyneladende små ændringer kan fremkalde forfangenhed.

Det er ikke så vigtigt, hvor hårdt hesten skal arbejde, men andre undersøgelser viser at 15 minutters trav om dagen øger insulinfølsomheden.

Huld 5

Ved at suge fedt ud af fedtcellerne, mindsker du cellernes volumen og forbedrer dermed iltforsyningen til cellerne. Derfor skal heste altid holdes i normalt huld, dvs. mellem huldkarakter 4 og 6 på den skala, man kalder don Hennekes skala, og som går fra 1 til 9. Se her, hvordan du vurderer de enkelte huldkarakterer.

Styr hestens blodsukker

Der er mange faktorer, som har indflydelse på hestens blodsukker. Og der er mange praktiske tiltag, du kan gøre, for at forebygge forfangenhedsproblemerne. Jeg har lavet et kursus, der hedder Styr hestens blodsukker.

Her kan du få en meget mere grundig indføring i den viden der ligger, og dertil en masse gode råd om, hvordan du hjælper din hest med at forebygge forfangenhed og andre skavanker af insulinrestistens, som allergiske reaktioner, autoimmune sygdomme m.v.

Tryk på billedet og læs mere om kurset.

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Cookie- og Privatlivspolitik