Hvor står du – hvad er dine værdier?

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

Da jeg i denne sommer 2022 lavede ansøgning om LAG-midler til mit brætspil, Master of Nutrition, skulle jeg dels vedlægge en forretningsplan for min virksomhed, dels handlede flere af ansøgningsskemaets spørgsmål omkring de værdier, som skulle drive projektet.

I forretningsplanen beskrev jeg således, hvordan jeg med spillet kunne bidrage til udvalgte af FN’s verdensmål, som også formidler et værdigrundlag – en etisk standard, som skal danne rammen omkring produktionen og brugen af spillet ude hos dig som slutbrugeren.

Denne artikel skal handle om de værdier, som driver mig til at arbejde mange år med at udvikle et brætspil, som ingen har set før. Måske kan du også tilslutte dig værdierne?

Og som spillet viser gennem dilemmaer, spørgsmål og svar.

Mine personlige værdier

Når du virkelig ved, hvad du kommer af, og hvad dine drømme for livet er, så er det lettere for dig at kæmpe for det, også selvom du møder modvind på cykelstien. Det handler om, at du har formuleret dem for dig selv og altid kan stå inde for dine værdier. Du skal altså ikke formulere dem, som du tror, andre ville se det. Du skal se ind i dig selv og spørge åbent:

Hvad gør mig selv til et bedre menneske?

I min tid som underviser kommer jeg ofte i dialog med andre om vores værdier. Som underviser er der altid nogen, der holder et spejl op for dig, og det handler om at kunne lide det du ser. Det har jeg ikke altid kunnet, og derfor har jeg arbejdet meget med at formulere for mig selv, hvad der gør mig til et bedre menneske.

Her får du mine bud:

1. Hesten først

2. Beskyt miljøet

3. Tag socialt ansvar

4. Engager lokalsamfundet

Hesten først

Hesten har ikke valgt at jeg skulle være dens ejer og rytter. Det nærmeste jeg kommer det, er et kæmpestort frederiksborg-føl, som tillidsfuldt stod og gnubbede min gule regnfrakke, da jeg tilbage i 1996 var på følbesøg hos en god ven. Vi fik 15 år sammen (altså føllet og jeg), og det var en tung beslutning, da jeg vurderede, at hans staldkramper hæmmede hans velfærd. Mine andre heste – både dem, jeg selv har ejet, og de andre i min stald – de var underlagt de rammer jeg kunne tilbyde dem, og det var min pligt, hele tiden at søge ydmygt og tilpasse systemer og management, så de også havde et godt hesteliv.

Så vidt vi ved, tænker hesten ikke frem i tiden, planlægger og drømmer. Den lever i nuet, og netop derfor tilpasser den sig vores rammer, så godt den kan.

Det giver mig som hesteholder et kæmpe ansvar for at rammerne ikke skader hesten, men giver den mulighed for at udfolde sin naturlige adfærd og få dækket sine behov bedst muligt. Med den uddannelse og den erfaring jeg har oparbejdet gennem et langt liv med heste, har jeg et stort ansvar for at formidle noget videre til dig.

Derfor har jeg udviklet Master of Nutrition til dig. Så du på en sjov måde kan udvikle den viden, du allerede har, og ydmygt søge mere.

For hestens skyld.

Beskyt miljøet

I min verden har jeg altid haft fokus på at behandle jordens ressourcer ordentligt, men i disse år er det mere og mere klart, at det bare ikke har været godt nok. Jeg har, som mange andre, nydt godt af vækst og velstand i Danmark, og det har blandt andet givet mig råd til at have min egen hest i mange år. Jeg kan ikke med et trylleslag fjerne forurening, lappe ozonlaget og neutralisere CO2 presset, men jeg kan bidrage til, at så meget som muligt af mit forbrug kan nedbrydes og recirkulere. Når vi snakker hestesektoren, er der stort fokus på udstyr og tilbehør. Jeg kan selv bidrage ved at det, jeg bruger, lever op til at beskytte miljøet.

Og når det kommer til mit brætspil, at alle materialerne er bionedbrydelige. For eksempel ved at materialerne er papir, pap og træ. Og at materialerne produceres så tæt på mit udgangspunkt som muligt. Derfor henter jeg ikke mine små træheste i Kina. De fødes i Egtved af en træplade, og de groomes i Varde. Når de sendes ud til dig, kommer de med ordentlige postleverandører.

Tag socialt ansvar

Og der er yderligere en grund til, at hestene groomes i Ølufvad, syd for Varde, af Verdens sødeste mennesker.

Min mor arbejdede med udviklingshæmmede, hele sin jobkarriere. Og de var en del af min families omgangskreds. Jeg var med hende på arbejde i weekenderne, det var mega hyggeligt, og jeg lærte disse mennesker at kende som de unikke personer de var. Skæve eksistenser med en fantastisk humor og altid glade for at se mig. Sådan er de bare, de tager livet som det kommer, og de ved godt, de er anderledes, men derfor kan man jo godt være glad og gøre noget godt for andre.

Og sådan var de også, folkene på Naturværkstedet i Ølufvad, unikke og umiddelbare. Glade for de gæster, der kommer på besøg. Jeg er sikker på, at de bringer deres smukke natur videre til de små træheste i Master of Nutrition.

De bliver også unikke og umiddelbare, og glade for at være brikker i dit brætspil.

Engager lokalsamfundet

Vi er alle en del af det samfund, vi også er med til at forme. Jeg er opvokset i en lille by med 200 indbyggere, hvor alle kendte alle. Så er det naturligt at tale om et lokalt samfund. Men selv da jeg under mit agronomstudie boede i København, var jeg en del af – faktisk flere – lokalsamfund. Landbohøjskolen med studier, fag, projekter, studenterrådsarbejde osv. Og Tårnbykollegiet, ude på Amager, med naboer, venner, madklubber, fester… Ansager, byen hvor jeg nu har boet mange år, og hvor jeg med tiden har opbygget et stort netværk. Kvaliteten af de lokalsamfund afhænger ikke af samfundene i sig selv. Den afhænger af, hvordan jeg engagerer mig i de fælles aktiviteter.

Og hvordan jeg engagerer lokalsamfundet i mine aktiviteter. Altså hvordan jeg rækker ud og beder om hjælp til ting, jeg ikke selv kan nå eller klare. Hvordan jeg inviterer lokalsamfundet ind i mine glæder og sorger.

Jeg har valgt at invitere mit lokalsamfund ind i Master of Nutrition. Jeg placerer min brætspilsfabrik her, og jeg inddrager alle, som har lyst at være med. Når jeg skal samle de mange æsker med spilleplader, kort, heste m.v., så er det jo sjovest, hvis vi er flere om opgaven. Og til gengæld kan jeg tilbyde forskellige bidrag til de, der vælger at deltage i festen.

Definér dine egne værdier

At beskrive mine værdier har været sundt for mig, og jeg vil klart anbefale dig at prøve det samme. Dine værdier er måske anderledes end mine, og det er i orden.

Så længe de gør, at du har det godt.

Med dig selv og med andre.

Så længe du passer godt på hesten.

Jeg vil opfordre dig til at formulere bare 3-4 gode ord, som er med til at gøre dig til et bedre hestemenneske. Du behøver ikke vise dem til nogen, men du skal mærke i maven, at ordene betyder noget for dig.

Så meget, at du kan stå op for dem, lodret i modvind – og her fra Vestjylland ved vi, hvad stiv kuling kan gøre ved folk 😉

Den Bedste Sommerfold

Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Cookie- og Privatlivspolitik