Forstå din folds planter: en nøgle til godt management
Den Bedste Sommerfold
Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.
Når vi som hesteejere ser vores heste græsse på åbne naturarealer, kan det være fristende at tro, at de er omgivet af en tryg og ufarlig natur. Sandheden er dog mere nuanceret. Den varierede vegetation, som findes på naturarealer, kan være yderst gavnlig for hestene – både hvad angår deres adfærd, fordøjelse, og endda naturlige ormebekæmpelse. Men samtidig er det også vigtigt at være bevidst om, hvordan vores management af folden spiller en rolle i at sikre, at hestene får mest mulig gavn af deres omgivelser uden at udsætte sig selv for unødig risiko.
I denne artikel vil vi dykke ned i, hvorfor det er vigtigt at kende din folds planter – både de gode, de mindre ønskelige, og de helt uskadelige – og hvordan godt management kan hjælpe hestene til at trives på naturarealerne.
Kendskab til planter: en uundgåelig nødvendighed
Først og fremmest er det essentielt at kunne identificere de planter, der vokser på din fold. Ikke kun de kendte skurke som brandbæger og prikbladet perikum, men også de mindre kendte, der måske gemmer sig blandt græsset. Når du kender dine planter, er du bedre rustet til at forstå, hvilke potentielle risici der findes, og hvordan de kan påvirke dine heste.
Planternes krydsvirkninger: når én plante bliver til mange
Planter interagerer med hinanden på måder, der ikke altid er synlige for det blotte øje. En plante, der i små mængder er ufarlig, kan blive farlig, hvis den kombineres med en anden, der ændrer dens effekt. For eksempel kan tilstedeværelsen af flere giftige planter som bidende ranunkel og prikbladet perikum øge risikoen for, at din hest bliver syg, især hvis den er svækket af sygdomme som insulinresistens eller EMS.
Hestens livsfaser og græsningsadfærd
Hestes græsningsmønstre kan ændre sig markant i forskellige livsfaser eller hvis de lider af visse sygdomme. En hest med PPID (Cushings sygdom) kan for eksempel have ændret smagssans, hvilket gør, at den begynder at spise planter, den normalt ville undgå. Heste med insulinresistens kan også være mere tilbøjelige til at spise store mængder af visse græsser eller urter, der ellers ikke ville udgøre et problem.
Management: nøglen til sund fold og sund hest
En vigtig del af foldmanagement er timingen. For eksempel kan det være problematisk at lukke hestene ud på en fold kun en uge efter brakpudsning. På dette tidspunkt har det afslåede græs og urter ikke nået at formulde, men ligger i stedet på jorden som hø, hvis vejret har været tørt. Her er det værd at bemærke, at nogle stoffer, som f.eks. hypericin fra prikbladet perikum, ikke nedbrydes fuldstændigt ved tørring. Dette betyder, at “afpudsningshøet” kan indeholde giftige stoffer, som hestene måske ikke genkender som skadelige, og derfor er der en reel risiko for forgiftning.
Godt management betyder derfor ikke blot at kende til de enkelte planter, men også at forstå, hvordan vores beslutninger om foldpleje kan påvirke hestenes sundhed. Det handler om at give dem de bedste betingelser for at agere sundt og naturligt på folden.
Gå jorden rundt hver dag!
Tjek folden dagligt for giftige planter. Fjern dem straks og bær dem væk i en sæk. Konsistens er nøglen til forebyggelse.
Flyt hestene mellem foldene med omtanke
Undersøg nøje beplantningen, før du lukker hestene ud på en ny fold. Er der nye planter, som er dukket op? Er der noget, der ser usædvanligt ud?
Brakpudsning med omtanke
Brakpuds folden, efter at hestene er flyttet, og lad den stå uden dyr i mindst 2-3 uger. Dette giver det afpudsede plantemateriale tid til at formulde og synke ned mod jorden, så risikoen for giftstoffer mindskes.
Den Bedste Sommerfold
Sæt fingrene i dette frie minikursus og få hjælp til indretning og pasning af heste på sommerfold.