Efterløb – løs Jeanette og Bountys dilemma

Mange heste døjer med efterløb, dvs. vandigt efterløb fra endetarmen, når de har afsat hestepærer. Det er en kompleks problemstilling, hvad du kan gøre ved det. Herom handler dette dilemma om Jeanettes hest, Bounty:

Historien er således:

Bounty er Jeanettes Paint Horse, og skrap til såvel reining som trail. Meget opmærksom og arbejdsivrig. Han er opstaldet i en hestepension, hvor han går på fold med 4 andre heste. På stald får alle hestene fin, tør wrap og et godt tilskudsfoder til westernheste.
Efter et koliktilfælde et forår kniber det at få Bountys mave i orden igen. Hans pærer er som sådan ok, men efterfølges ofte af en omgang efterløb. Jeanette tænker, det går i sig selv igen, men året efter er der stadig ingen ændring. Bounty er som sådan ikke dårlig. Han arbejder fint, og har ikke haft flere koliktilfælde. Men efterløbet sviner både hale og bagben, og der må jo være noget galt.

 

Der er flere på Jeanettes hestepension, som kommer med velmenende råd. Nogle af dem er gode, og nogle noget vrøvl. Kan du skelne mellem skidt og kanel i de tre råd herunder? Prøv først at læse rådene og vælg så det, du tror mest på. Åben dernæst kommentarerne til rådet.

Hvad vil du gøre?

A

Snakke med dyrlægen om en fæcestransplantation, dvs. give hesten en suppe med opløst afføring fra en sund hest.

Dette sker for Bounty

Det lyder ulækkert at man via en sonde giver hesten ”lortesuppe” ned i maven. Men det er en af de få behandlinger, man har set nogenlunde sikker evidens for.
Det koster nok det samme som en kolik, men det bør overvejes, hvis det giver en rask hest på sigt.

Dette sker i Master of Nutrition:

Du gør hesten rask, selvom det koster
dyrlæge, så modtag 1000 kr for din indsats.

Hvad vil du gøre?

B

Undersøge forskellige årsager og prøve forskellige løsninger af.
For eksempel: Grønpiller og roepiller som morgenfoder? Tjekke wrappens kvalitet? Hvordan er hesteflokken når de er på fold?

Dette sker for Bounty

Denne løsning er nok besværlig, for du vil skulle prøve en behandling af ad gangen, så du kan se, hvad det er der virker. For der er nemlig mange forskellige årsager, som kan give forskellige heste efterløb.
Hold øje med effekten og hestens sundhed og adfærd. Social stress er også en af de årsager, som der er mest evidens for.

Dette sker i Master of Nutrition

Modtag 2000 kr for dit besvær med at finde den rette behandling.

Hvad vil du gøre?

Det er selvfølgelig wrappen, det er galt med, så jeg vil indkøbe hø til Bounty, det hjælper helt sikkert.

Hvad sker for Bounty?

Der er mange som mener, at efterløb skyldes wrappen. Men der er også mange heste, som stadig har efterløb selvom man har skiftet til hø. Det er svært at undersøge korrekt. Det kunne også være management af foder eller fold.
Hvis ikke du tænker det ind, får du kun en halv løsning.

Hvad sker der i Master of Nutrition?

Betal 1000 kr for indkøb af hø, som måske hjælper.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Cookie- og Privatlivspolitik